Η ΠΛΑΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΤΗΝ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ



    Κι αναρωτιέται κανείς, τελικά, ποιός είναι ο νικητής των εκλογών στη Μ. Βρετανία
Από εδώ και στο εξής, θα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, η Ευρώπη, τις εξελίξεις στην Μ. Βρετανία, καθώς, η νίκη Κάμερον οικοδομήθηκε πάνω στο δημοψήφισμα που έταξε στους Άγγλους ψηφοφόρους, για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ΕΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΛΕΤΑ

ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ  ΜΠΛΕΤΑ(1)





Η 180ο μοίρες στροφή της πολιτικής Κάμερον, σχετικά με το ευρωπαικό μέλλον της χώρας, σηματοδότησε και την νίκη του συντηρητικού κόμματος στις εκλογές, καθώς υπέκλεψε με εύσχημο τρόπο μεγάλο μέρος ψηφοφόρων από τον ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, που έμεινε για αυτό το λόγο εκτός βουλής.
Ο ευρωσκεπτικισμός πλέον, πήρε πιο επίσημο ρόλο, καθώς αυτή τη φορά εκπροσωπείται από την ίδια την κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας.
Ο Κάμερον δεσμεύτηκε απέναντι στον βρετανικό λαό, ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα έως το 2017, για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε και αυτή η συγκεκριμένη δέσμευση ήταν ο πραγματικός νικητής των εκλογών στη Μ. Βρετανία.


 Συμπληρωματικά το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας “SNP” αποδείχθηκε επίσης νικητής, καθώς κατάφερε να τετραπλασιάσει μέσα σε μερικούς μήνες τον αριθμό των υποστηρικτών του. Σήμερα, οι υποστηρικτές του φθάνουν τα 100.000 μέλη, ενώ η βασική του πολιτική γραμμή αντιτίθεται στην Ευρωπαική πολιτική της λιτότητας.
Μέχρι πρότινος το SNP μετρούσε μόλις έξι βουλευτές στη βρετανική βουλή, όμως στις εκλογές της 7ης Μαΐου κατάφερε να κερδίσει τις 56 από τις 59 έδρες που αντιστοιχούν στη Σκωτία, γεγονός που το κάνει ισχυρό συνομιλητή στην Αγγλική βουλή κατά της λιτότητας. Το δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον περασμένο Νοέμβρη εξάλλου, είχε προκύψει από την εναντιωτική του στάση σε αυτού του είδους τις πολιτικές, που ασκούσε η ΕΕ και εκτελούσε η Αγγλική κυβέρνηση, και για λογαριασμό της Σκωτίας.
Παράλληλα οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, την μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης σήμερα, καταδεικνύουν επίσης αντιθετική γραμμή προς την ασφυκτική ευρωπαική οικονομική πολιτική, καθώς έχουν ως διακύβευμα την υιοθέτηση ή όχι του ευρώ, ανεξάρτητα με την έκβαση του τελικού αποτελέσματος.
Ταυτόχρονα, οι εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης, βυθίζουν την Μερκελική πολιτική και εντάσσουν τους ευρωσκεπτικιστές στη Βουλή. Έτσι η Βρέμη θα αποτελεί το 5 κρατίδιο, που αμφισβητεί τις πολιτικές της λιτότητας στη Γερμανία.
Πιο συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν την Κυριακή τις εκλογές που διεξήχθησαν στην πόλη-κρατίδιο της Βρέμης, ενώ το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD εισέρχεται στο τοπικό κοινοβούλιο.
Και έτσι το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, αποκτά καινούργιες πρακτικά πολιτικές κατευθύνσεις, που είναι :

-Η σθεναρή αντίσταση της Ελλάδας στην Ευρωπαική πολιτική

-Το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ

-Η αντίθεση στο ευρώ στην Πολωνία

-Ο ευρωσκεπτικισμός στο σώμα της Γερμανίας

Το σενάριο της τραυματισμένης Ευρώπης άρχισε να παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς καινούργιες χώρες έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια αλλαγής της κεντρικής Ευρωπαικής πολιτικής.

Η νίκη των αουτσάιντερ κατά της λιτότητας αποδεικνύει, ότι η αντίδραση θα είναι καθολική εάν δεν επέλθει η αναμενόμενη αλλαγή και η διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης θα αποτελεί επιλογή χωρίς εναλλακτικές.
Η σωτηρία των πολλών δεν αποτελεί πια εργαλείο στα χέρια των λίγων, αλλά αυτοδιαχειριζόμενη υπόθεση στα χέρια της Δημοκρατίας…


(1)Η Παναγιώτα Μπλέτα γεννήθηκε στην Λακωνία ενώ μεγάλωσε στο Χαλάνδρι. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη: ΜΒΑ - Μεταπτυχιακός τίτλος στη Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων, New York Institute of Technology BSc Marketing-Management - Πτυχίο στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Marketing, City University of New York Δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο της Τοπικής αυτοδιοίκησης όπου και διακρίθηκε: Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου - Πρόεδρος των Δημοτικών Επιχειρήσεων Πολιτισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Χαλανδρίου, Δημιουργία πρώτου Δημοτικού Κ.Ε.Π. στην Ελλάδα –Κ.Ε.Π. Χαλανδρίου Υποψήφια Νομάρχης-Nομός Λακωνίας -Επικεφαλής Νομαρχιακής Παράταξης - Δημιουργία πρότυπου Newsletter, που αφορούσε τα Ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχέση με την Περιφέρεια και συνέβαλλε ουσιαστικά στην απορρόφησή τους. Συνεργάστηκε επαγγελματικά με μεγάλους ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των call centers, έρευνας, επικοινωνίας, εκπαίδευσης, καθώς και εστίασης αναλαμβάνοντας υψηλές διοικητικές θέσεις: Σχεδίασε και υλοποίησε projects με σημαντικά ωφέλιμη αξία για το Ελληνικό κοινό –Γραμμή Ενημέρωσης σεισμόπληκτων 0800-18000, Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών 1464 κτλ Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την αρθρογραφία και τη συγγραφή. Έχουν εκδοθεί: το πολιτικό βιβλίο «ΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», το οικονομικό δοκίμιο «ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ» και τρεις ποιητικές της συλλογές «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ», «UNFUCK THE WORLD» (έχει εκδοθεί και στα αγγλικά) και «ΓΥΜΝΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ''ΝΕΚΥΙΑ''