ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ : Ο ΠΡΩΤΕΣΙΛΑΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ




                                                                                  
Και ποιός δεν έχει τραγουδήσει την Μπαλάντα του κυρ Μέντιου... 
Αλλά για να υπάρξει αυτό το τραγούδι, έπρεπε ο Θάνος να ερωτευτεί την Ποίηση. 

Γιατί έτσι πρέπει να είναι ο δημιουργός.
Ό,τι ερωτεύεται, ό,τι αγαπάει, ό,τι ποθεί, δεν κάνει καμία προσπάθεια να το αλλάξει. Το αναδεικνύει όπως η ομορφιά χαϊδεύει την ψυχή του. Το διαχειρίζεται, δεν το εκμεταλλεύεται.

Ίσως ο Λουκάς Θάνος να είναι ξεχασμένος από τα ΜΜΕ, αλλά αυτό είναι η επιτυχία του. Ήρθε από μόνος του, μας χτύπησε την πόρτα της ψυχής μας και μπήκε. Δεν τον παρουσίασε κανείς, δεν τον επέβαλε κανείς. Αλλά ούτε και ο ίδιος επιβλήθηκε.
Είναι ο φίλος που αβίαστα μας έκανε δώρο την μουσική του. 

Ερευνητής του ελληνικού πολιτισμού, με την ευλάβεια να μην αγγίξει και αλλοιώσει τίποτα. 
Γι' αυτό είναι πολυτάλαντος. Χορογράφος, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός. 
Είναι δηλαδή μία Δωρική μορφή της Τέχνης, που μέσα από την λιτότητα των γραμμών, φτιάχνει τον δικό του ναό, για να λειτουργούν οι Έλληνες τις μουσικές τους. 
Ναι, ο Θάνος δεν διεκδικεί ιδιοκτησίες. Ποιά πηγή νερού λέει ότι "αυτό το ποτάμι το δημιούργησα εγώ"; Είναι περιττό. Γεννάει το ποτάμι και το χαρίζει και  μέσα σε αυτό δημιουργείται μία πανίδα και μία χλωρίδα, που μπορεί να μην γνωρίζει την πηγή αλλά ζει χάρη σε αυτή.

Αποτέλεσμα εικόνας για ισιδωρα ντανκαν
                            Η Ισιδώρα Ντάνκαν (27 Μαΐου 1877 – 14 Σεπτεμβρίου 1927),
             Υπήρξε χορεύτρια και θεωρείται από πολλούς σαν η μητέρα του σύγχρονου χορού
                                       Υπήρξε γνωστή και σαν "ξυπόλητη χορεύτρια
            
Ο Θάνος έχει γράψει μουσική για την Ισιδώρα Ντάνκαν. Πολλοί θα αναρωτηθούν αν είναι κάτι ιδιαίτερο αυτό. Ναι, η Ισιδώρα δεν έχει ημερομηνία γέννησης. Χόρεψε στη μεγάλη σκηνή της Τηθύος Τιτανίδας και πέταξε μέχρι εδώ, στον Βύρωνα. Διήνυσε χιλιόμετρα αιώνων για να συναντήσει τον Θάνο, κάτω από ένα πεύκο στη συνοικία του Βύρωνα, για να του πει ότι ο χορός είναι η ανάγκη της ψυχής για να κατακτήσει την αθανασία. 
Είναι οι νότες που αναδύθηκαν από τις μυθικές Αιγές. Είναι τα βήματα της Ελένης που μάγεψαν τον Πάρη και κέντρισαν με έρωτα τον Όμηρο να γράψει ένα μύθο ζωής, ένα μύθο ανάσας, ένα μύθο που πάντα ο Πρωτεσίλαος θα γνωρίζει τον θάνατο αλλά θα χορεύει για την αθανασία στα νερά του Σκάμανδρου.
Και ο Λουκάς έγραψε. Και δεν ήτανε μόνος του, συναντήθηκαν οι αιώνες και τα χρόνια σε ένα μουσικό συμπόσιο. Και ο Βύρωνας μεγάλωσε από τα παράλια της Ιωνίας έως τις βουνοκορφές των Δωριέων.



Εκεί και ο Βάρναλης, εκεί και ο Καρυωτάκης, εκεί και ο Κωστής Παλαμάς. Εκεί και ο Άρης Αλεξάνδρου. Εκεί και ο Δημήτρης Θάνος. Όλοι μαζί μία παρέα. Δεν θέλει πολύ να πάρει φωτιά η κιθάρα και οι σπίθες της να γράψουν στις παρτιτούρες ήχους αιώνιου πολιτισμού.

Ο Λουκάς Θάνος είναι παρών. Παρών και ο Κωστής Παλαμάς. Πιάνει τον Δωδεκάλογο ο Ποιητής και όπως μιλά στον Θάνο, χαρίζει το δοξάρι του γύφτου λαού στα χέρια του. Και ο Πρωτεσίλαος πιάνει δουλειά. Ελλειπτικό εννέα όγδοα. Ένας Ζευ-Βακχικός χορός (ζεϊμπέκικο), που όμοιό του δεν έχει. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζειμπεκικοσ γιαννη τσαρουχη
ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ



Μπροστά η Τροία. Το χρέος του Πρωτεσίλαου είναι να οδηγήσει τον Λαό μέχρι τα παράλια. Και ξέρει ότι όταν αυτός δεν θα υπάρχει, η Τροία θα πέσει, γιατί αυτός πάτησε πρώτος τον Σκάμανδρο. 

Χτύπα το Δοξάρι. Χτύπα τώρα που ο Λαός έχει ανάγκη. Γιατί χωρίς μουσική, δεν γίνεται τίποτα. 
Χρέος των πολεμιστών να χορέψουν πριν την μάχη. Το αποτέλεσμα της μάχης;  Είναι αστείο να αναρωτιόμαστε, όταν ο πολεμιστής χορεύει σε βήματα εννέα όγδοα στο δικό του αλώνι θερίζοντας τους φόβους του και κάνοντάς τους βέλη στην φαρέτρα του μέλλοντος.
Ο Λουκάς Θάνος συνεχίζει το μονοπάτι του Ορφέα. Είναι ένας αυθεντικός μουσικός, που έχει ανάγκη τις νύχτες να σκάβει κρυφά μιάν υπόγεια σήραγγα με ένα σουγιά, με ένα πιρούνι, με μιά νότα στα χέρια, γιατί ξέρει ότι αν η αρχή γίνει, θα φτάσουμε στην απέναντι θάλασσα.
Και είναι ανάγκη σε αυτό το ακρογιάλι όλοι μαζί να δούμε τον ήλιο όπως εμείς τον θέλουμε. Γιατί έχει ο ήλιος κοκκινίσει και ο Λουκάς Θάνος έβαλε την μουσική του γι' αυτή την ανατολή.


ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΤΑΣ

                                                                                               


                                                                                                  



                                                                               









                                     




                                         

                                       
 
                                                                             



                               

                                         
                                                                                  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ''ΝΕΚΥΙΑ''