ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΜΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ




Μίμης Οικονόμου (η μάνα του Μπελογιάννη)

Ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν Έλληνας κομμουνιστής, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών και στέλεχος του ΔΣΕ. Εκτελέστηκε το 1952 ως κομμουνιστής με την κατηγορία της κατασκοπείας.


Μάνα με την μαντήλα σου, τα ξέπλεκα μαλλιά σου
τον πόνο πως τον άντεξες που είδες τα παιδιά σου
και που την βρήκες την στοργή να πεις δεν πειράζει
να ΄ναι το αίμα αυτό στερνό, του γιόκα μου που στάζει.
Μάνα εσύ που γέννησες τόσα πολλά βλαστάρια κι είχες παιδιά όλο ζωή και στα 'δειχναν κουφάρια Είπες, Να δώσω μια ευχή στα πέρατα, στις μάνες νάνε στερνές στην Λευτεριά του γιου μου οι καμπάνες.
Μάνα ο γιος σου πάλεψε να λείψει η δυστυχία Και αγωνίστηκε σκληρά να δει την ευτυχία . Ήθελα γάργαρα νερά στον κόσμο να δροσίζουν Να είναι λέει σαν πουλιά γλυκά να τιτιβίζουν.
Ήθελε όλα τα κλαριά ελεύθερα ν’ ανθίζουν να ‘ναι δικές μας οι πλαγιές, οι κάμποι, να καρπίζουν ήθελε νάναι η χαρά σε όλους απλωμένη και η γλυκειά Πατρίδα μας αλήθεια ευτυχισμένη.
Μίσος κακία διχασμός εδώ να μην ανθούνε όσο κι αν τα ποτίζουνε όσο κι αν προσπαθούνε . Μα όλα αυτά δεν τάθελαν όλα τα κάναν πέρα και ήρθε και ξημέρωσε συννεφιασμένη μέρα.
Την νύχτα ξεκινήσανε ακόμα πριν χαράξει μην δούνε το τι κάνανε ο ήλιος μην τρομάξει. Είχανε κάνει άσωτα εγκλήματα, ρημάδια Όλα στη νύχτα τάκαναν και μείναν..στα σκοτάδια
Την ώρα που τον στήνανε αυτός χαμογελούσε κι ένα γαρύφαλλο απαλά στα χείλη του κρατούσε Κι όταν ακούστηκε η βροντή και είχε συννεφιάσει κύλισε το γαρύφαλλο στο αίμα του να φτάσει.
Πέντε λουλούδια έμειναν χωρίς ζωή, μα τότε στον αγέρα λυπητερά ακούστηκε να παίζει μια φλογέρα. Σ’ ένα σκοπό τραγούδαγε για την Ελευθερία. όσοι μισούνε την σκλαβιά τους γράφει η ιστορία. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΜΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
η εικόνα προφίλ του Μίμης Οικονόμου
          Ο ΠΟΙΗΤΗΣ
   ΜΙΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ 1994

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/oikmimis


                                           

                                                       Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

                                                                                               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΑΙΣΧΎΛΟΣ- ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ ....ΠΕΡΣΕΣ