Pilates... Η λύση στην ‘κρίση’»




ΓΡΑΦΕΙ
Η ΠΕΠΗ ΔΡΑΚΟΥΛΙΝΑΚΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΤΡΙΑ























Σε 10 μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, σε 20 τη βλέπεις και σε 30 έχεις ένα ολοκαίνουριο σώμα».  Joseph Pilates






Ο Joseph Pilates έλεγε

πως μετη μέθοδο γυμναστικής που εμπνεύστηκε, δημιούργησε και εφάρμοσε, σε 30 μαθήματα έχεις ένα νέο σώμα. Αυτή η δήλωση δεν είναι απλώς ένα μότο, είναι μια αλήθεια, μια πραγματικότητα που τη βιώνει και τη βλέπει κάθε ασκούμενος που την εφαρμόζει στο σώμα του. Είναι όλη η ουσία της μεθόδου, συμπυκνωμένη σε μερικές λέξεις. Τα οφέλη της μεθόδου πολλά και γρήγορα κάποιος μπορεί να δει τη διαφορά στο σώμα του. Γι’ αυτό άλλωστε διαδόθηκε γρήγορα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας να είναι ανάμεσα στις δημοφιλέστερες μεθόδους γυμναστικής.



                                                       

Για να καταλάβουμε όμως πως προέκυψε αυτή η μέθοδος και γιατί όντως θεωρείται τόσο αποτελεσματική, πρέπει να ανατρέξουμε ιστορικά για λίγο στον ίδιο τον εμπνευστή της μεθόδου. Ο J. Pilates λοιπόν, γεννήθηκε το 1880 στην Γερμανία, όπου μεγάλωσε και κατά το ήμισυ ήταν Ελληνικής καταγωγής. Ο ίδιος από μικρό παιδί ήταν ασθενικός και με παρότρυνση και στήριξη από τους γονείς του, στράφηκε στον αθλητισμό για να υπερπηδήσει τα θέματα της υγείας του και να δυναμώσει. Και έτσι και έγινε. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατάλαβε το σημαντικότερο όλων, πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η λανθασμένη στάση το σώματος και η ανεπαρκής αναπνοή ευθύνονται για την κακή υγεία του ανθρώπου. Ασχολήθηκε με τις κλασσικές μεθόδους γυμναστικής, τη yoga, το body building, εργάστηκε ως επαγγελματίας μποξέρ, μελέτησε τις τεχνικές του κλασσικού μπαλέτου και παρατηρούσε τις κινήσεις των ζώων.
 Μέσα από την ενασχόληση και την μελέτη όλων των παραπάνω, ανέπτυξε σταδιακά ένα ολοκληρωμένο σύστημα γυμναστικής.
Τη μέθοδο αρχικά ο ίδιος την ονόμασε «Contrology» (ελεγχολογία), καθώς υποστήριζε πως η μέθοδος χρησιμοποιεί το μυαλό για να ελέγχει τους μυές του σώματος - να δουλεύουν σε βάθος, ευθυγραμίζει τη σπονδυλική στήλη, διορθώνει την αναπνοή, φέρνει το σώμα σε ισορροπία και το διατηρεί υγιές. Την ονομασία της μεθόδου όπως την γνωρίζουμε σήμερα ως «Pilates», δόθηκε μετά τον θάνατο του από τους μαθητές του, προς τίμην του.
Όταν λοιπόν μιλάμε για το Pilates, μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σύστημα γυμναστικής για άνδρες και γυναίκες, το οποίο ανάλογα με το πως θα εφαρμοστεί μπορεί να λειτουργήσει είτε θεραπευτικά ή και πολύ δυναμικά. Στο θεραπευτικό κομμάτι συνίστατε από γιατρούς και φυσικοθεραπευτές σαν μέσο αποκατάστασης σε μυοσκελετικά προβλήματα και ταυτόχρονης ενδυνάμωσης. Αποτελεί επίσης μια ολοκληρωμένη μέθοδο γυμναστικής για όσους θέλουν να γυμναστούν δυναμικά και να δουν άμεσα αποτελέσματα στην σιλουέτα τους καθώς, δουλεύει και δυναμώνει το σώμα στο σύνολο του, αποφεύγοντας τους τραυματισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει στη συμμετρική στάση του σώματος, στην ενδυνάμωση των κοιλιακών αλλά και όλων των μυών του σώματος, την ευλυγισία των μυών, στην κινητικότητα των αρθρώσεων, την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και κυρίως τον έλεγχο της αναπνοής.
Γιατί, ειδικά στην στρεσογόνα εποχή που ζούμε, το να εκπαιδευτούμε και πάλι να αναπνέουμε με μια μακρά αναπνοή και όχι μια σύντομη κοφτή που έχουμε πλέον οι περισσότεροι, δίνει αναζωογόνηση στους πνεύμονες και απομακρύνει το άγχος. Δίνουμε οξυγόνο, άρα ενέργεια στο σώμα μας και προσφέρουμε στον εαυτό μας το δώρο της καλής υγείας.


Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόστηκε αρχικά από τον εμπνευστή της και «δοκιμάστηκε», κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου, όταν ο Pilates τέθηκε υπό περιορισμό σε στρατόπεδο μαζί με γερμανούς συμπολίτες του. Τους γύμναζε και μέσω της Ελεγχολογίας τους κράτησε σε μια καλή υγεία.





Σήμερα βιώνουμε ένα «πόλεμο» σε λανθάνουσα μορφή; Είναι «κρίση». «Κρίση» οικονομική, κοινωνική. «Κρίση» σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν οι ειδικοί πάνω στα θέματα αυτά που μπορούν να τα αναλύσουν διεξοδικά, να μας μιλήσουν, να τα εξηγήσουν, να μας παραπλανήσουν, να μας τρομοκρατήσουν ή να μας ψευτό - καθυσηχάσουν. Σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία υμών δεν την αφήνει ανεπηρέαστη. Και το αντίκτυπο αυτής εν τέλει, η κακή μας υγεία. Το Pilates όμως μπορεί να μπει δυναμικά στην καθημερινότητα μας και λειτουργήσει θεραπευτικά προς όφελος μας. Η μέθοδος μπορεί να είναι η λύση..στην «κρίση». Και είναι ένα αγαθό προσιτό σε όλους και για όλα τα βαλάντια. Μια αναζήτηση στα προγράμματα των Δήμων, ή στο πλησιέστερο γυμναστήριο της γειτονίας, είναι το πρώτο βήμα για τη διέξοδο από τη καθημερινότητα και τη σωματική και πνευματική μας υγεία._


         




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ''ΝΕΚΥΙΑ''