ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

Του καθηγητή Ηλία Φιλιππίδη Δρα κοινωνιολογίας ,νομικού ,συγγραφέα. Μέλους του προεδρείου (1991-2014) της Διεθνούς επιστημονικής εταιρείας παγκοσμίου οικονομίας και παγκοσμίου πολιτικής του Βερολίνου (IWVWW).

( filippidis103@yahoo.gr)


Παρ’ όλο που ο κ. Μπαλτάς έχει πίσω του μια άριστη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ως καθηγητής του ΕΜΠ, με σπουδές και στο εξωτερικό ,παρ’ όλο που ονομάζεται Αριστείδης, όπως είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη (11-2-15), παρ’ όλο που εφοίτησε στο κολλέγιο Αθηνών και ασφαλώς η προνομιακή εκπαίδευση του όχι μόνο δεν θα τον εζημίωσε αλλά θα συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχή επιστημονική του σταδιοδρομία, παρ’ όλα αυτά,ο ίδιος απορρίπτει μετά βδελυγμίας την έννοια της αριστείας.
Χαρακτήρισε την αριστεία ως ένα <<τρομερό πράγμα >>,ως μια <<ρετσινιά >>,η οποία ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή <<είτε πετύχει στις εξετάσεις είτε όχι>>!!
Πιστεύει ότι ακόμη και η επιτυχία είναι ένα βάρος που ακολουθεί τον νέο σε όλη του την ζωή, διότι αισθάνεται την υποχρέωση κάθε φορά να επιτυγχάνει!....
Στην συνάντηση του με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων ο κ. Μπαλτάς υπερέβαλε εαυτόν χαρακτηρίζοντας την αριστεία ως <<στρεβλή φιλοδοξία>> και <<το εγχείρημα των προτύπων και πειραματικών σχολείων σχεδόν έως και χιτλερικό>>!!!...
Με αυτά τα επιχειρήματα του ο κ. Μπαλτάς δολοφονεί όχι μόνο την επιστήμη αλλά και την απλή λογική. Μπορεί να μας εξηγήσει ο κ. Μπαλτάς πως αξιολογούσε τόσα χρόνια τους φοιτητές του Πολυτεχνείου; Έδινε σε όλους προβιβάσιμο βαθμό;
Πώς ανεχόταν ο κ. Μπαλτάς να επιβαρύνει την τόσο ευαίσθητη συνείδηση του με την ευθύνη του <<φορτίου του άγχους >>των εξετάσεων εις βάρος των νέων μας ,που εμπιστευόταν η πατρίδα μας στο εκπαιδευτικό του ίδρυμα; Γιατί δεν παραιτείτο, εάν διαφωνούσε με αυτό το απάνθρωπο σύστημα ; Πότε απέκτησε αυτή την ευαισθησία;
Η λογική μας λέει ότι μια τέτοια αντιφατική συμπεριφορά σε τόσο σημαντικά θέματα μπορεί να οφείλεται είτε σε διχασμένη προσωπικότητα είτε σε κοινωνική υποκρισία. Οι Έλληνες της Μεταπολιτεύσεως μοιράσαμε την ζωή μας ανάμεσα σε τρία σχολεία: το σχολείο της εκπαιδεύσεως ,το σχολείο της ζωής,το οποίο είναι και το πιο αυστηρό και το παραμορφωτικό σχολείο της κομματικής ιδεολογίας, το οποίο ήταν το πιο προσοδοφόρο και κάλυπτε με το παραπάνω όλους τους κακούς βαθμούς ,που μπορεί να μας είχαν βάλει τα δυο προηγούμενα σχολεία.
Οι κομματικές << σχολές >> ήταν οι μόνες που προόδευαν στα χρόνια της μεταπολιτευτικής κομματοκρατίας και έφτασαν στο σημείο να ελέγχουν απόλυτα όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαιδεύσεως ακόμη και τα πανεπιστήμια μας .
Ο  Θ. Πάγκαλος έχει πει και μερικές αλήθειες ,όπως: <<Διαλύσαμε την παιδεία >>…
Τα μεγάλα αξιώματα της πρακτικής, τα οποία μεθόδευαν αλά Όργουελ όλες οι κομματικές σχολές, έλεγαν : - Δημοκρατία είναι η κομματοκρατία. - Κοινωνία είναι η ισότητα και ισότητα σημαίνει ευκολία και μετριότητα. - Ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας και της κοινωνίας είναι η αξιοκρατία και στυλοβάτης της κομματοκρατίας είναι η μετριότητα. - Πολιτική είναι η σύνθεση του ατομισμού και του βολέματος με την συλλογικότητα της ιδιοτέλειας .

Η Αριστερά προσέθετε επεξηγηματικά :

''Μέτρο των πάντων δεν είναι ο πρώτος αλλά ο τελευταίος''.

Η πρόοδος είναι στις ιδέες και όχι στους θεσμούς. Ο λαός είναι πάνω από τους νόμους και τους θεσμούς. Το συμπέρασμα είναι ότι ο κομματισμένος αριστερός μπορεί να είναι <<προοδευτικός >> στην ιδεολογία και αντιδραστικός μέσα στην κοινωνία.
Οι <<Σοσιαλιστές >> διατηρούσαν επιπλέον και ένα μυστικό κώδικα πολιτικής πράξεως ,ο οποίος συνέδεε την αριστερή φρασεολογία με την δεξιά παράδοση της οικογένειας και με βασική αρχή:

'' Όταν είσαι στην εξουσία ,να μην σκέπτεσαι μόνο τον εαυτό σου αλλά …και τα εγγόνια σου''

Η πολιτική σύγκλιση Αριστεράς και Δεξιάς στην Μεταπολίτευση έγινε στην πρακτική της υποκρισίας, με αποτέλεσμα να μένουν άθικτα τα μεγάλα συμφέροντα.
Το κοινό τους θύμα ήταν ο πολιτισμός μας, τα μυαλά των παιδιών μας και τέλος η αξιοπρέπειά μας και η τσέπη μας. Μετά την παραίτηση των διοικητικών Συμβουλίων των Πειραματικών και Προτύπων Σχολείων ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι η διοίκηση τους θα ανατεθεί σε <<υπερκείμενη αρχή>>.

Μήπως πρόκειται να κάνει το ίδιο και για το μεγάλο σχολείο της αριστείας ,το Αμερικανικό κολλέγιο ,από το οποίο απεφοίτησε;
''
Ουέ ύμίν 'Γραμματείς και Φαρισαίοι ύποκριταί!''









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΑΙΣΧΎΛΟΣ- ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ ....ΠΕΡΣΕΣ