ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΜΟΣ




Του καθηγητή Ηλία Φιλιππίδη Κοινωνιολόγου ,νομικού,αντιπροέδρου του Κρητικού Λαϊκού Πανεπιστημίου.

1.Ο Ανατολικός τζιχαντισμός
Όλος ο πολιτισμένος κόσμος ανατρίχιασε μαθαίνοντας για το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε στο Παρίσι στις 7-1-15 κατά των συντακτών και γελοιογράφων του σατιρικού περιοδικού CHARLIE HEBDO με 12 νεκρούς και 10 τραυματίες .


Το περιοδικό είχε δημοσίευση σκίτσα του Μωάμεθ. Το κτύπημα μέσα στην καρδιά του Παρισιού στο όνομα του Αλλάχ ήταν τρομακτικό .Όλη η Γαλλία είχε παραλύσει μέχρι να εντοπισθούν και να εξοντωθούν οι δράστες.
Ένα μήνα μετά ακολουθεί δεύτερη εντυπωσιακή επίθεση μέσα στην Κοπεγχάγη σε μια καφετέρια , όπου θα μιλούσε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς με θέμα <<Τέχνη και βλασφημία >>.
Ο Βιλκς έγινε παγκοσμίως γνωστός ,όταν το 2007 είχε δημοσιεύσει σκίτσα ,τα οποία παρίσταναν τον Μωάμεθ ως σκύλο ’Εκτοτε ζει υπό καθεστώς καταδίκης εις θάνατον εκ μέρους των Μουσουλμάνων και αυξημένης αστυνομικής προστασίας στην πατρίδα του και όπου αλλού εμφανίζεται .
Όσον αφορά την δράση της πλέον φανατικής και επιθετικής μορφής του Ισλάμ ,που είναι ο ISIS, κάθε τόσο συγκλονιζόμαστε από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις ατομικών και συλλογικών αποκεφαλισμών των αντιπάλων τους αλλά και αθώων πολιτών, όπως των 21 κοπτών χριστιανών από την Αίγυπτο ,οι οποίοι συνελήφθηκαν από τους Τζιχαντιστές στην Λιβύη ,όπου είχαν μετοικήσει για να εργασθούν.
Έχει δυστυχώς καταστεί μόνιμο φαινόμενο οι επιθέσεις Τζιχαντιστών και άλλων φανατικών Μουσουλμάνων κατά Χριστιανών σε όλες τις ισλαμικές χώρες .

2. Ο δυτικός Τζιχαντισμός

Όσο πληθαίνουν οι πράξεις βίας των Τζιχαντιστών τόσο αυξάνει στην Δύση το μίσος κατά του Μουσουλμανικού κόσμου και η περιφρόνηση για ό,τι φέρει την ταυτότητα του Ισλάμ.
Όμως γιατί δεν προβληματιζόμαστε για τις αιτίες ,που προκαλούν το φανατισμό των Μουσουλμάνων και το μίσος τους κατά της Δύσεως και του Χριστιανισμού;
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό μας και στη ιστορία ,θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι η αιτία είμαστε εμείς οι Δυτικοί .Γιαυτό θεωρούμε, ότι όχι μόνο δεν είναι υπερβολικό αλλά είναι απαραίτητο ,να καθιερώσουμε ένα αντίστοιχο όρο ,προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες του Δυτικού κόσμου .Γιαυτό θα πρέπει να μιλάμε και για Δυτικό Τζιχαντισμό.
Ο Δυτικός τζιχαντισμός έχει ιστορικές ρίζες και συνέχεια.
Δεν αναφερόμαστε στις Σταυροφορίες ,διότι αυτές είχαν ως σκοπό την διεκδίκηση των Αγίων Τόπων, τους οποίους διεκδικούσαν και οι Μουσουλμάνοι.
Ο Δυτικός Τζιχαντισμός διαμορφώθηκε πάνω στα παρακάτω ιστορικά και γεωπολιτικά στρώματα: .α. της Αγγλικής αποικιοκρατίας .
Οι Άγγλοι ήθελαν να έχουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας ως αποικίες, για δυο λόγους : την εκμετάλλευση των πετρελαίων και τον έλεγχο των προσβάσεων προς την Ινδία και την Κίνα. .β. του διπλού στόχου της αμερικανικής κοσμοκρατίας ,η οποία απέβλεπε τόσο στον έλεγχο της παραγωγής πετρελαίου μαζί με την Αγγλία όσο και στην δημιουργία μιας τεράστιας ζώνης γεωπολιτικής ανασχέσεως και γεωστρατηγικής περικυκλώσεως της τότε ΕΣΣΔ καθως και της Κίνας με ένα δίκτυο στρατιωτικών βάσεων. .γ. των τριών αμερικανικών πολεμικών επιθέσεων στο Ιράκ (1990-91 και 2003) και στο Αφγανιστάν (2001). Οι πόλεμοι έχουν μετατρέψει τις κοινωνίες αυτών των χωρών σε ένα χάος με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ έχουν στοιχίσει στον αμερικανικό λαό πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. .δ. όμως αμεσότερη σχέση με την τρομοκρατία έχει το Παλαιστινιακό πρόβλημα.
Οι πρώτοι καμικάζι βομβιστές ήταν Παλαιστίνιοι. Επίσης από Παλαιστίνιους είχε οργανωθεί η μαζική δολοφονική επίθεση κατά της Ισραηλινής αθλητικής ομάδας στο Ολυμπιακό χωριό του Μονάχου το 1972. Όσο και αν είναι απαίσιες και καταδικαστέες αυτές οι πράξεις βίας ,δεν παύει να αποτελεί μια ιστορική αλήθεια ,ότι όσο το Ισραήλ θα αρνείται το δικαίωμα κράτους στους Παλαιστινίους και όσο θα εποικίζει Παλαιστινιακά εδάφη και όσο η Δύση θα υποστηρίζει αυτή την πολιτική ,δεν πρόκειται να σβύσει το μίσος των Μουσουλμάνων κατά της Δύσεως .

3.Η ευθύνη των Διανοουμένων

Είναι ορατός ο κίνδυνος διαιωνίσεως του φαινομένου της ισλαμικής τρομοκρατίας ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης, καθώς το ποσοστό των μουσουλμάνων νέων συνεχώς θα αυξάνει ,ενώ δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ικανοποιητικής απορροφήσεως τους στην αγορά εργασίας. . Οι άνθρωποι του Λόγου έχουν χρέος απέναντι στον Άνθρωπο, την Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, να στρατευτούν σε μια γενική προσπάθεια ,για να προλάβουμε ένα παγκόσμιο πόλεμο των πολιτισμών και έναν εμφύλιο πόλεμο ,ο όποιος θα διαπερνά όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης.
Υπάρχει ο κίνδυνος ισλαμικές τρομοκρατικές πράξεις στις χώρες της Δύσεως να περιορίσουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, να θέσουν σε αμφισβήτηση την υποχρέωση της κοινωνίας να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ,να δημιουργήσουν διαχωριστικά τείχη μίσους μεταξύ των γηγενών ευρωπαίων και των μεταναστών και να εμποδίσουν την κοινωνική και πολιτική ενσωμάτωση των τελευταίων ,να προκαλέσουν άνοδο της Ακροδεξιάς, ακόμη και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Δημοκρατίας, να αντιμετωπίσει τέτοια προβλήματα. Η Δύση πρέπει να δώσει πρώτη το παράδειγμα .
Είναι αδιανόητο να απαιτούμε από τους Μουσουλμάνους να σέβονται τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την στιγμή που εμείς οι ευρωπαίοι κάνουμε επίδειξη προοδευτικότητας και ελευθερίας προσβάλλοντας τα πλέον ιερά σύμβολα της Μουσουλμανικής θρησκείας .Αυτό είναι και ανόητο και υποκριτικό Είναι επίσης εγωιστικό εκ μέρους ευρωπαϊκών εντύπων να δημοσιεύουν σκίτσα του Μωάμεθ ,να έχουμε άτομο-κεντρική αντίληψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,όταν δεν είμαστε μόνο εμείς οι Ευρωπαίοι ,οι οποίοι ηρωικά ριψοκινδυνεύουμε τα αντίποινα των Ισλαμιστών αλλά κυρίως τα αμέτοχα μέλη των χριστιανικών κοινοτήτων ,τα οποία στην πραγματικότητα ζουν ως όμηροι μέσα στις μουσουλμανικές χώρες και υφίσταται τα πάνδεινα.

PABLO PICASSO

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΑΙΣΧΎΛΟΣ- ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ ....ΠΕΡΣΕΣ