Ο Τάφος του Επαμεινώνδα


                                                                      Αρχαία Μαντινεία


Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μαντινείας βρίσκεται 14 χιλιόμετρα από την Τρίπολη, στο μαντινειακό οροπέδιο, στη θέση Παλαιόπολη. Η αρχαία Μαντινεία ήταν μαζί με την Τεγέα οι σημαντικότερες πόλεις της Αρκαδίας για μια μεγάλη περίοδο.
Τα ερείπια της "αρχαιότατης και μεγίστης πόλεως των κατά την Αρκαδία" κατά τον Πολύβιο, αποκαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές που έγιναν το 1887 - 1889 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το Αρχαίο Θέατρο, τα ερείπια του ναού του Δία, το Βουλευτήριο και τα ερείπια της Αγοράς.
ΠΑΥΣΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΚΑ
Οι ανασκαφές του Γάλλου  έφεραν στο φως σχεδόν ολόκληρα τα τείχη της πόλης με τους πύργους και τις πύλες (υπήρχαν 126 πύργοι και 10 πύλες), καθώς και την Αγορά, έναν ορθογώνιο χώρο, όπου κατέληγαν οι κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Σε έναν από τους δρόμους, την οδό της Τεγέας, υπήρχε μεγάλη στοά με κίονες. Σήμερα σώζονται δέκα από αυτούς. Στις ίδιες ανασκαφές αποκαλύφθηκε αρχαίο θέατρο κοντά στην Αγορά, η σκηνή του οποίου διατηρείται σήμερα ανέπαφη. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν, επίσης, τους ναούς του Ηραίου και του Σωτήρος Διός, το Βουλευτήριο, πλήθος γλυπτών (έργα και του Πραξιτέλη) που φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο των Αθηνών, όπως και μια Βυζαντινή εκκλησία.




Ο ναός ναό της Αγίας Φωτεινής στη Μαντίνεια

Από το θέατρο έχει ανασκαφεί η σκηνή, η οποία σώζεται άθικτη, η ορχήστρα και μερικά από τα χαμηλότερα χτιστά εδώλια του κοίλου. Οι κερκίδες χαμηλά ήταν τουλάχιστον επτά. Είναι ένα από τα ελάχιστα θέατρα της κυρίως Ελλάδας που για την κατασκευή του κοίλου σχηματίστηκε τεχνητή επίχωση, επειδή η πόλη βρισκόταν σε τελείως επίπεδο χώρο.


Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας
ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΙΑΣ

Η προσέλευση των θεατών στο κοίλο γινόταν από 4 συνολικά εισόδους που υπήρχαν στο πίσω μέρος του ημικυκλικού αναλημματικού τοίχου, του οποίου διατηρούνται μερικά μέρη. Η διάμετρος του αναλήμματος είναι 67 μέτρα. και η ακτίνα της ορχήστρας 10,87 μέτρα. Το αρχαίο θέατρο χρησιμοποιείται περιστασιακά σήμερα για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων.

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντινείας βρίσκεται ο λόφος Γκορτσούλι και ο αρχαιολογικός του χώρος. Στη θέση αυτή υπήρχε εκτεταμένος οικισμός και ακρόπολη των Πρωτοελλαδικών χρόνων. Στους αρχαϊκούς χρόνους η πόλη μεταφέρθηκε στον επίπεδο χώρο, δηλαδή στη θέση του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μαντινείας.

                                                       
                                                    Ο Τάφος του Επαμεινώνδα


ΛΟΦΟΣ  ΓΚΟΡΖΟΥΛΙ

Ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχόλησε τους αρχαιολόγους ερευνητές ήταν ο εντοπισμός του τάφου του Επαμεινώνδα, που σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες είχε ταφεί κάπου στη μαντινειακή πεδιάδα, μετά το θάνατό του στη νικηφόρα μάχη που έδωσε στη Μαντινεία το 362 π.Χ. Διάφορες έρευνες που έγιναν από τις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή - και από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή - δεν καρποφόρησαν.

Πρόσφατα, το 2002, το μυστήριο φαίνεται να λύθηκε, μετά από ανασκαφές στη θέση Μαρμαράκι, κοντά στον αρχαίο δρόμο Μαντινείας - Τεγέας και στο δρόμο που οδηγεί στο σημερινό χωριό Λουκά.


Δρ.θ.Σπυρόπουλος
Τις ανασκαφές πραγματοποίησε ο έφορος αρχαιοτήτων Σπάρτης  Δρ. Θ. Σπυρόπουλος
που έφερε στο φως τα υπολείμματα του ταφικού μνημείου. Η ανακάλυψη του τάφου
βασίστηκε κύρια στις σχετικές πληροφορίες που άφησε ο Παυσανίας στα "Αρκαδικά".






Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΧΑΡΤΗΣ

 


                             





ΠΗΓΗ:http://arcadia.ceid.upatras.gr/pausanias/place.php?id=4


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΑΙΣΧΎΛΟΣ- ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ ....ΠΕΡΣΕΣ