ΟΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΖΑΓΡΕΑΣ ΛΑΟΣ


                                               



                                                                              


Τίποτα μα τίποτα δεν είναι τυχαίο στη μουσική του Μίκη.
Καθαρά Δευτέρα αύριο και οι περισσότεροι θα βάλουμε να ακούσουμε τους "Χαρταετούς" του Μίκη Θεοδωράκη. Μία μουσική που ξυπνάει τα παιδικά μας όνειρα και κάνει τις ψυχές μας χαρταετούς, που διασχίζουν το φάσμα του ουρανού για την αιώνια κάθαρση.




Είναι όμως τόσο απλή η μουσική του Μίκη; Στην αρχαιότητα γιορτάζανε τα Μικρά Διονυσία ή τα λεγόμενα «κατ'αγρούς», προς τιμήν του Ζαγρέα Διόνυσου.
Ναι, ο Μίκης γνωρίζει καλά αυτό το κερασφόρο βρέφος με την δυαδικότητα της ζωής και του θανάτου. Σκοτώνεται και τεμαχίζεται από τους Τιτάνες μα η καρδιά του παίρνει ξανά ζωή, μέσα από τον συμπαντικό Δία.
Στη μουσική του Μίκη δεν συναντιέται μόνο ο Διόνυσος. Οι Χαρταετοί είναι πολλοί και κάτω απο τη σκιά τους, δύο αρχέγονες μάνες με τα βρέφη στα χέρια. Η Μαία, κρατά τον Διόνυσο και η Κυρά Παναγιά, τον Χριστό. Στη μουσική του έχουν κοινή πορεία και μετά το πέρας της άνδρωσης και της κάθαρσης, θα ακολουθήσει η Μεγάλη Παρασκευή και για τους δύο. Μα το σημαντικό είναι ότι αν ανέβεις μαζί με τους Χαρταετούς του Μίκη, θα δεις πρώτος απ' όλους την Ανάσταση.
Διονυσιακός και Απολλώνιος ο Μίκης. Θησέας στη μουσική του Γέρανου. Αφού τα βάζει με τον Μινώταυρο, κερδίζει την επιστροφή. Το καράβι του μαύρο πανί. Όχι, δεν ξέχασε να σηκώσει τα λευκά πανιά. Χορεύει με τους συντρόφους τον Γέρανο, κάνουν τις ψυχές τους χαρταετούς και ξέρουν ότι μπορεί να κέρδισαν τον Μινώταυρο, αλλά οι Τιτάνες φονιάδες είναι παντού.
                                                                     
Ο ΘΗΣΕΑΣ ΧΟΡΕΥΕΙ ΤΟΝ ΓΕΡΑΝΟ

Μέχρι να πορευτούμε στην τελική νίκη, τα πανιά μας θα είναι μαύρα μα θα γιορτάζουμε.
Σε αυτό το μαύρο ο Μίκης βάζει με την μουσική του έναν άλλο ήλιο, Απολλώνιο. Υγρή φωτιά περιρρέουσα από το συμπαντικό χάος. Η μουσική του Μίκη σε αυτό το κομμάτι έχει μόνο νικητές. Οι ψυχές μας, χαρταετοί των ουρανών στο κυνήγι ενός αιώνιου παιδικού ονείρου, που αναζητά το στερέωμα των χρωμάτων και των ήχων μιάς νίκης που μόνο ο λαός μπορεί να την συνθέσει.
Οι χαρταετοί είναι η μουσική που μας χάρισε ο Μίκης, για να μην έχουν τα μαύρα πανιά μας ίχνος ήττας αλλά την προσδοκία μιάς Νίκης και μιάς Ανάστασης.
Το μεγάλο συμπόσιο θα το οριοθετήσει ο λαός και θα είναι μαζί του και το κερασφόρο βρέφος και ο Γιός της μαυροφόρας του Αιγαίου. Δεν χωράνε διαχωρισμοί και ο Μίκης το ξέρει πως τα χρώματα της διαφορετικότητας των χαρταετών είναι η συνένωση του κόσμου.
Καλή Καθαρά Δευτέρα σε όλους μα πάνω απ' όλα ας προετοιμαστούμε για την Ανάστασή μας.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΤΑΣ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΟΤΙΜΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ

Ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

ΑΙΣΧΎΛΟΣ- ΛΟΥΚΑΣ ΘΑΝΟΣ ....ΠΕΡΣΕΣ